Meditatie locaties en cursussen

Meditatie

Meditatie verwijst naar een wijd spectrum van geestelijke oefeningen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen contemplatie, concentratie-meditatie en vipassanameditatie. Binnen die drie vormen bestaan vele varianten.

Bij concentratie-meditatie wordt de aandacht geconcentreerd op een object, beeld of geluid, bijvoorbeeld (een) god, een kaarsvlam, de ademhaling, of elementen uit de natuur.

Vormen van meditatie

Er zijn diverse vormen van meditatie zoals objectgerichte meditatie, objectvrije meditatie, transcendente Meditatie (TM)  en Vipassana-meditatie. Hieronder staan videos over verschillende vormen meditatie en daaronder kunt u zoeken naar een meditatie centrum of cursus in uw buurt.

Videos over Meditatie

Meditatie centra en cursussen

Hieronder kunt u Meditatie centra of cursussen zoeken bij u in de buurt door een locatie in te voeren (kies altijd 1 van de suggesties die verschijnen) en een afstand.

NaamOmschrijvingProfielpagina
Body en Mind
Bellingwedde

Sinds 2015 worden er regelmatig Kundalini yoga (body en mind) weekenden aangeboden.

Deze weekenden zullen een thema hebben; bijv. verbinding, balans, heling, e.d.

De yoga zal worden gegeven door Cindy Jiwanmukh Kaur Bijlsma, zij is gecertificeerd kundaliniyoga docente.

In de weekenden zal er afhankelijk van het thema gewerkt worden met;

* Yoga

* Meditatie (dynamisch en passief)

* Visualisaties

* Creativiteit

* Sjamanisme

* Therapeutisch werk als, familieopstellingen, rebirthing etc.

Daarnaast is er de mogelijkheid tot retraite individueel of in kleine groep.

Lees meer
Zen Centrum Eindhoven
Eindhoven

De leraren van Zen Centrum Eindhoven hebben ruime ervaring met zen en het anderen leren te mediteren. Het motto ‘Breng licht in je bestaan’ is ons op het lijf geschreven: we leggen voortdurend de link met je dagelijkse leven én weten daarbij naast de serieuze aanpak ook de humor te waarderen.

Lees meer
Zen Sittard Geleen
Sittard-Geleen

Bij Zen.nl in Sittard Geleen geven wij zenmeditatie-training op een inspirerende, verdiepende en een praktische manier. Deze lesmethode is al 25 jaar in Nederland in gebruik en past bij actieve mensen op zoek naar balans en verdieping. De methode is gebaseerd op de 800 jaar oude Japanse Zen-filosofie en voldoende aangepast aan onze westerse manier van leven en denken.

Lees meer

Verschillende meditatievormen

Objectgerichte meditatie

Objectgerichte meditatie bestaat uit het richten van de aandacht op één punt. Na enige oefening wordt ontdekt dat de aandacht niet meer zo snel wordt afgeleid door impulsen van buitenaf of van binnenuit.

Objectvrije meditatie

Objectvrije meditatie is weer een andere vorm. Na het eenpuntig worden van de aandacht is de bedoeling dat de aandacht geheel ontspant en dat objectvrije meditatie ontstaat. Dit wordt ook het terugkeren van de aandacht naar ‘de bron’ genoemd.

Transcendente Meditatie

Transcendente Meditatie (TM) verschilt van contemplatie en concentratie, in de zin dat ze zich niet richt op het niveau van betekenis, zoals bij contemplatie, maar ook geen concentratie gebruikt.

Vipassana-meditatie

Ten slotte wordt bij Vipassana-meditatie de aandacht niet geconcentreerd op één punt, maar wordt de geest juist getraind om gewaar te zijn van alle veranderingen die plaatsvinden in lichaam en geest. Hiermee wordt men zich bewust van de veranderlijke aard van de werkelijkheid.

Wikipedia over meditatie

Mediteren in Groningen

Mediteren in Utrecht

Mediteren in Assen